Astrid Hanson Wallgren (f.1998) är en svensk cellist uppvuxen i Stockholm. Hon visade tidigt stort intresse för musiken och tog som barn lektioner i cello vid Kulturskolan. När hon var 16 år började hon på den riksrekryterande spetsutbildningen i musik vid Södra Latins gymnasium i Stockholm och bestämde sig för att satsa på en karriär inom musik. Därefter studerade Astrid vid Musikhögskolan i Malmö varifrån hon har en konstnärlig kandidatexamen i musik. Under sin utbildning har Astrid även tagit masterclass för cellisterna Øystein Sonstad, Jakob Koranyi och Torleif Thedéen. För sitt cellospel har Astrid erhållit stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien, Musikhögskolan i Malmö och Lunds Universitet.

Astrid flyttade till Trondheim 2021 och studerar för närvarande på masterutbildningen i utøvende musikk för professor Øyvind Gimse vid NTNU Institutt for musikk. Parallellt med studierna bygger hon upp sin verksamhet som frilansande cellist. I sommar kommer hon förutom på Lydhør Blomstringsfestival spela konserter med orkestrarna TrondheimSolistene och Skandinaviska Operan. Hon kommer även spela i mindre kammarmusikaliska format med klarinettisten Hanne Dyrendahl Seter på Ringve Musikkmuseum i Trondheim och konserter i Norge och Sverige med sopranen Line Tandberg. Sedan 2022 sitter Astrid i styrelsen för Ensemble TRD, en kammarorkester med studenter från NTNU Institutt for musikk.

På Lydhør Blomstringsfestival kommer Astrid bjuda på en konsert med musik för solocello. Programmet tar utgångspunkt i ett av de mest kända och omtyckta klassiska musikstyckena, Svit för solocello nr 1 i G-dur av Johann Sebastian Bach. Sviten inleds av ett vackert preludium och följs sedan av både snabba och långsamma danssatser av olika karaktär. Konserten kommer varvas med kära melodier från den klassiska repertoaren som “Svanen” av Camille Saint-Saëns och “Salut d’Amour” av Edward Elgar. Du som lyssnar kommer på nära håll få se hur en cello ser ut och uppleva den stora variation av möjligheter cellon besitter. Från mörka och ljusa toner, långsamma och snabba melodier till stark och svag dynamik. Kom och låt dig inspireras av cello, ett instrument som funnits i över 300 år och som än idag fortsätter fascinera.