Ellen Lindquist has worked as an Associate Professor at Trondheim’s NTNU Institute of Music since 2003. The music of American-Dutch composer Ellen Lindquist has been performed throughout the world. Ellen finds inspiration in the discovery of unique sound-worlds through collaboration, which often uses improvisation based on sound, movement, text and scenic/design elements to develop material. She lives with her family on the Fosen peninsula in Norway, is a member of the Norwegian Society of Composers, and currently has a 4-year Artist grant from Arts Council Norway.
Fugler og dyr. Startpunktet for hver øvelse kan være et dyr eller en fugl. Vi kan improvisere med både lydopptak av dyr/fugler, bilder eller video. Vi kan utforske både lyd, bevegelse, farge, eller en historie/idé om dyret/fuglen. Dette prosjektet er basert på et pågående samarbeid med kontrabassist Michael Frances Duch. Gjennom noen arbeidsøkter sammen, har jeg skrevet et stykke basert på den nordamerikansk fuglen Hermit Thrush. Stykket bruker opptak av Hermit Thrush, og er basert både på mine egne minner av fuglesangen, og lydarbeidet med Michael. Samarbeidet kan utvikles med 1 musiker (f.eks Michael Duch) + 1 danser + 1 billedkunstner.
Drømmer og dikt. Utgangspunktet for dette arbeidet er litt mer abstrakt, og kan være en drøm som et barn har hatt, eller et dikt. Dette prosjektet stammer fra utviklingsteknikker jeg har utviklet og brukt i skapingen av musikkteaterstykket mitt drömseminarium. Dette er et stykke scenekunst basert på dikt av Tomas Tranströmer (Nobel pris i litteratur, 2011). Musikk, bevegelse og scenografi utviklet seg sammen gjennom en rik samarbeidsprosess. Vi har veldig lyst til å prøve parallelle teknikker med barn, og se hvilke retninger som kan åpne seg gjennom arbeidet. Samarbeid bør helst utvikles sammen med regissør og musikere fra drömseminarium. Det er også mulig for meg å lære teknikkene til andre lokale kunstnere.
For begge prosjekter som jeg har foreslått, starter vi med improvisasjon/lek øvelser. Jeg vil skape et fritt og komfortabelt ‘rom’ hvor barna har lov til å leke og improvisere akkurat som de vil. Jeg bruker video/lyd opptak både til å dokumentere, og for å gå tilbake å se/høre på materialet som kommer fra impro/lek arbeidet. Ut fra dette kan vi (barna, samarbeidskunstnere og jeg) velge sammen hvilke momenter/lyder/ideer vi har lyst til å jobbe videre med. Jeg er nysgjerrig på hvor konkret eller abstrakt resultatene blir. Og hvis det går mot det abstrakte, på hvilke måter? Jeg er også nysgjerrig på hvordan barna kan være med å utvikle materialet som kom fra deres impro/lek, og om det føles som om vi tar ubevisste lekemomenter ut av kontekst, for å sette dem inn i en bevisst verden.
Se blogginnlegg om Ellen sitt opplegg i Kongsgården i august 2019:
Fine lyder i Kongsgården
The Foundrys møter barn fra Birralee 22.8.19