Høsten 2021 vil vi tilby inspirasjonsverksteder for pedagoger og barnehagebarn som handler om trær. Det vil være tverrfaglige og hundrespråklige verksteder, der vi arbeider med trær som tema på mange ulike måter. Gjennom å oppleve trærne i Kongsgården med alle sanser; lyden av trær og frø, former, farger, bevegelser og materialer fra blader, pinner, frø skaper vi nysgjerrighet og innlevelse i den levende naturen vi omgir oss med. Vi ønsker å formidle både kunnskap om trær og fortellinger om trær, samtidig som vi forholder oss til de faktiske trærne i Kongsgården; Ask, Alm, Kirsebærtre, Epletre, Selje, Asal og Syrin. I samspill med disse trærne vil vi skape ulike kunstuttrykk, og inspirere til videre arbeid i barnehagen.

I Reggio Emilia har de arbeidet med trær og barnas nysgjerrighet på trær som levende skapninger. Denne fantastiske animasjonsfilmen viser bilder laget av barn og deres egne tanker om hva et tre og en skog kan være: Imagine a forest.

© Preschools and Infant-toddler Centers – Istituzione of the Municipality of Reggio Emilia and Reggio Children

«From questions by children, and from their desire for knowledge of the natural world, the project “Imagine a forest” was born. Its protagonists are children, trees, and the language of mark-making and drawing. Trees as representatives of the vast world of living subjects that inhabit the earth together with us. Trees that children and humanity must learn to respect, love, and perceive as kindred, recognising them as fundamental for the survival of the planet.»

Hvordan nærmer vi oss en dypere forståelse av et tre? Vet vi egentlig hva et tre er, og hvordan det ser ut? Kjenner vi treets liv og alle dyr, fugler og småkryp som bor i og rundt treet?
I samarbeid med ReMida vil vi tilby skapende tegneverksteder for barnehagebarn, og vi ser på muligheten for å tilby en serie inspirasjons-seminarer med kunstnere for barnehagelærere og pedagoger. I samskapende, estetiske og tverrfaglige prosesser med trær vil vil utvikle et tema for prosjektarbeid i barnehagene.

I møte med Almetrærne i Kongsgården kom denne lille Alme-filmen, som viser hvordan almefrøene vokser ut, faller ned og blir til musikk og dans på en tromme.